Annons
Annons

Viner att fylla på med till festen och vinhyllan

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

Var de längesedan du fyllde på vinhyllan? eller funderar du som många andra på vilka viner du ska servera till påsk. Eller sitter du just nu och planerar drycken till ditt eller din kompis bröllop. Då har vi hittat några tips till Er som vi delar med oss av på några trevliga viner.

Bolla Prosecco Valdobbiadene

Bolla grundades redan 1883. Idag producerar de vin från fem regioner. Mest kända är de för sina viner från Veneto, de var det första vinhuset att sälja Amarone med egen etikett. Bolla ägs av Gruppo Italiano Vini som är en av Italiens största kooperativ. Genom detta samarbete kan Bolla fortsätta att bevara vinhusets ursprungliga filosofi. Vinmakare är Christian Zulian som satsar på att producera klassiska viner med moderna inslag.

Veneto är en region i nordöstra Italien. Regionen är belägen mellan alperna och Adriatiska havet och består av provinserna Belluno, Padova, Treviso, Venedig och Vicenza.

Såhär tycker Xperhotelsandtables testgrupp om drycken

Mycket trevlig och smakfullt vin. Här är tonerna tydliga från grapefrukten och det ligger en lite ton av örtighet i drycken, precis sådär lagom så de inte tar över vinets fina smak. Vinet klara sig utmärkt på egen hand i ett glas och är både elegant och strukturerat i sin smak. Vi provade vinet till en nygjord färsk pastarätt baserade på färska skaldjur. Det va succé i smakkombination. Så förslagsvis tycker vi att vinet bör avnjutas med fiskrätter och skaldjur, det kommer bli en bra kombination. Vi tempererade vinet till 13 grader och tycker att detta vins smakbalans återges bäst i den temperaturen.

Av 10X tilldelas gruppen av Xperhotelsandtables testgrupp 9X

Pommery Brut Royal Rosé

Efter att ha gjort en förmögenhet inom yllebranschen planerade Mr Pommery att gå i pension. Under planeringen att luta sig tillbaka och njuta av livet blev Madame Pommery gravid, 17 år efter sitt förstfödda barn. För att säkra sina barns framtid rent ekonomiskt bestämde sig Mr Pommery att återta sin yrkesroll men då yllebranschen var i djup kris hittade han en öppning i den växande champagnevärlden. Redan 31:a december 1856 var alla av Pommerys viner sk Grand Crus och när Mr Pommery gick bort 1858 togs driften över av Madame Pommery.

Pommery ligger i hjärtat av Reims och är enda champagnehuset som har vinodlingar mitt i stan. Reims med Épernay och Ay är center för champagneproduktionen. Några av de största champagnehusen har sitt näste i Reims, under staden finns kilometerlånga tunnlar utgrävda ur de enorma kalklämningarna där vissa delar går tillbaka till romartiden.

Såhär tycker Xperhotelsandtables testgrupp om drycken

VEn spännande grej med Pommery är att när kronprinsessa gifte sig serverades drycken. Så du ska väl inte vara sämre och bjuda på festen med ett glas nästintill kunglig dryck. Vinet är välbalanserat och tonern av bladningen mellan söta hallon och solvarma jordgubbar blandas fint upp till det lite syrliga från apelsin. Vi tycker drycken har en fantastiska balanserad fruktighet och lägger även märke till att vinet inte alls blir för sött eller komplex i sin smakstruktur. Här är ett vin som du med säkerhet serverar till skaldjur. Vi föreslå att du serveras drycken som  fördrink på sommarenfesten, bröllopet eller varför inte nu i påsk som en roligt inslag till gästerna, innan och under påskmiddagen. Utsökt vin med många intressanta samtalsämne kring!

Av 10X tilldelas gruppen av Xperhotelsandtables testgrupp 10X

Lancewood Sauvignon Blanc

Vinet är framställt med utvalda vinodlare i Marlborough.

Marlborough ligger på sydön och är känt som ett av Nya Zeelands största vinområden. Det är hem till några av de största vingårdarna och är ett expansivt området när det kommer till vin. Sedan 1970-talet har utvecklingen varit enorm. 90% av all odling av sauvignon blanc kommer just från detta område och kallas ibland för huvudstaden av sauvignon blanc. Ingen vinregion i världen kan matcha den unika karaktär som just Sauvignon Blanc-viner från Marlborough ger.

Såhär tycker Xperhotelsandtables testgrupp om drycken

Här kommer ett vin som passar dig som gillar viner med låg sötma och fin syra. Vinet har fina smaker av passionsfrukt och bär toner av sötmas lime. Vi tycker vinet är spännande och testar de ihop med musselsoppa och tycker vinet verkligen kommer till sin rätt i en sådan kombination. Notera gärna eftersmaken på vinet som blommar ut i sommarkrusbär av den gröna sorten. Vi tempererar vinet till 9 grader och tycker de är en bra temperatur att servera denna dryck i.

Av 10X tilldelas gruppen av Xperhotelsandtables testgrupp 8X

Marqués de Cáceres Crianza

Bodegas Marqués de Cáceres bildades 1970 och ligger i staden Cenicero, i hjärtat av Rioja Alta. I omgivningarna äger firman några av Riojas bästa vingårdar. I den moderna bodegan lagras vinerna mestadels på franska ekfat. Med sin bakgrund hos Professor Peynaud i Bordeaux lade ägaren Enrique Forner grunden för den modernisering av Riojas vinindustri som svept som en stormvind över distriktet. Den medvetna kvalitetssatsningen och nytänkandet har inneburit att bodegan anses tillhöra Spaniens bästa vinfirmor.

Rioja tillhör Spaniens bästa vindistrikt, där den inhemska blå kvalitetsdruvan tempranillo dominerar. Riojas moderna vinhistoria börjar i slutet av 1800-talet då franska vinproducenter från främst Bordeaux etablerade sig för att fly undan vinlusen, phylloxera vastatrix, som hade ödelagt stora delar av den franska vinarealen.

Ett ökat kvalitetsmedvetande, samt lagringen av vin i barriques – 225-liters ekfat – blev det bestående resultatet av den franska influensen. Den klassiska mjuka stilen på viner från Rioja, med lång lagring på amerikanska ekfat, utmanas numera av modernare vinstilar med mer betoning på frukt och struktur.

Såhär tycker Xperhotelsandtables testgrupp om drycken

Här kommer ett vin som bär smaker av sötman från vanilj på höjden och blommar fint ut i smaken av plommon för att sedan lägga tonen av mörk choklad som en helhets upplevelse. Vinet är ett vin som du serverar med storfördel till mustiga grytor och kötträtter. Prova vinet i påsk. Vi tror att du kommer uppskatta de till lammet. Du bör servera vinet tempererat till 17 grader. Smakerna balanserar bäst i den temperaturen 

Av 10X tilldelas gruppen av Xperhotelsandtables testgrupp 9X

Om Domaine

Det finns många bra viner i Sverige. Och många duktiga leverantörer bland de över 800 som är verksamma idag. Därför är vi väldigt stolta över att vara en av de största leverantörerna av vin på den svenska marknaden.

Men vår målsättning är inte att bli störst. Däremot vill vi vara bäst på det vi gör. Vi arbetar nära våra producenter och nära våra kunder. Vi säljer till Systembolaget, grossister, tax free-operatörer och restauranger. Genom att leverera bra produkter och ge våra kunder den service som vi själva skulle önskat oss, vill vi alltid överträffa våra kunders förväntningar. Och det gäller oavsett om kunden är inköpare på Systembolaget, inköpsansvarig på restaurang, gäst på en restaurang eller vanlig vinkonsument.

Vår affärsfilosofi har vuxit fram genom egen erfarenhet. Domaine Wines bildades 1998 och sedan 2004 drivs företaget av Arne Skog som majoritetsägare.

Vi importerar viner från jordens alla hörn. Men bara om de uppfyller våra krav – ett vin skall vara väl värt sitt pris, oavsett hur mycket du betalar. Och i linje med vår kvalitetsfilosofi, har vi valt bort de billigaste vinerna, och fokuserar istället på att få fram riktigt bra viner som kostar motsvarande 70 kronor per flaska och uppåt. Men det spelar ingen roll om förpackningen är en flaska eller box – kvaliteten är det viktigaste.

Det är lätt att lova mycket. När vi släcker arbetslampan på kvällen vill vi veta att vi har levererat det vi sagt till våra kunder. Både i form av flaskor och service. Det kan ibland vara svårt, men vi ger oss inte förrän det är gjort.

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.