Annons
Annons

Kryddat brännvin i modern tappning

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

Den anrika drycken akvavit är åter på tapeten och som svar på denna trend lanseras under juni månad Åhus Akvavit i Systembolagets beställningssortiment. Från det 100 år gamla destilleriet i Åhus kommer nu ett helt nytt brännvin kryddat med fänkål, kummin, rosmarin, citron och pomerans.

I Åhus har det destillerats kryddor och sprit i över 100 år och under lång tid gjordes all svensk akvavit på denna plats. Nu lanseras Åhus Akvavit, ett brännvin som tolkar de 100-åriga traditioner som växt fram sedan distilleriet byggdes 1906. Smaken är frisk och len med toner av kummin, fänkål och rosmarin. Den passar perfekt att dricka som den är, att njuta av tillsammans med mat – eller varför inte i en Swedish Negroni, som är Åhus Akvavits signaturcocktail.

– Åhus Akvavit är ett gott exempel på hur traditionellt hantverk svarar på den moderna konsumentens efterfrågan. Produkten andas arv och historia samtidigt som den bjuder på en kontemporär smakupplevelse, vilket gör den unik i sitt slag,

Edouard Parlange, varumärkesansvarig för Åhus Akvavit. Tweet

Akvavit – en växande trend
Ett nytt intresse har väckts för akvavit bland bartenders både i Sverige och internationellt. Dryckens unika profil öppnar upp för nya cocktails och spännande smakupplevelser. Akvavit betyder ”livets vatten” och är enligt svensk tradition ett brännvin som är kryddat med minst en av kryddorna kummin eller dill. Vad som sedan skiljer dem åt är ytterligare kryddning samt val av lagringsfat.

Såhär tycker Xperhotelsantables om drycken

En mycket spännande dryck som kan adderas in i många sammanhang då den har en karaktär och olika smakbärande toner som gör att drycken blir ypperlig exempelvis i påsk.

Självklart passar drycken till påskbordets siller och som en snaps är den väldigt karaktärsfull. Du har de klara tonerna av örter som fänkål och rosmarin. På höjden ligger en ton av kummin och underton från citrus framkommer i eftersmaken och är mycket nyanserad och elegant. Vi tycker om att drycken har en genomgående sötma och också tillsammans med kryddorna ger en välbalanserad ton mellan spelets smaker i drycken. Snygg och elegant i smak och en absolut  bra val som snaps till påskmaten. Vi provade till skärgårdssillen och dryckens smak och sillens både sötma och syrlighet blev komplett. Vi provade även några recept med drycken som grundingrediens och finner dessa mycket trevliga som sällskapsdryck.

Av 10X tilldelas drycken av Xperhotelsandtables testgrupp 10X

Åhus Spiritz

25 ml Åhus Akvavit
25 ml Lillet Rosé
100 ml Prosecco
50 ml Sodavatten

En frisk och spritsig drink med en angenäm, aromatisk bitterhet. Blanda alla ingredienser i ett isfyllt vinglas och garnera med en grapefruktskiva.

Åhus Tonic

50 ml Åhus Akvavit
150 ml Tonic Water
Citronzest och rosmarin

Ett påskigt alternativ till en klassisk GT som får en trevlig kryddighet från färsk rosmarin. Blanda i ett highballglas med is och garnera med rosmarin och citronzest.

Swedish Negroni

3 cl Åhus Akvavit

2 cl Italian Bitter (Campari)

2 cl Röd söt vermouth

Häll i Åhus Akvavit i ett passande glass. Fyll på med Camparin toppa med vermouth och njut en fantastisk drick. Smycke gärna dricker med passande frukt.

Om Pernod Ricard Sweden AB

Pernod Ricard Sweden AB är ett ledande vin- och spritföretag som, utöver sina egna produkter, representerar ett antal utvalda producenter. Absolut Vodka, Jameson Irish Whiskey, Beefeater Gin, Martell Cognac, Jacob’s Creek, Stoneleigh samt Perrier-Jouët och Mumm är några av de varumärken som ingår i den breda produktportföljen vilken utgör ett komplett sortiment för den svenska marknaden. Bolaget ingår i den franska Pernod Ricard koncernen, listad på CAC 40, med verksamhet i 85 länder och med fler än 19 000 medarbetare. Pernod Ricard Sweden främjar ansvarsfullt drickande och är medlem i European Forum for Responsible Drinking (EFRD).

För mer information gå till http://www.pernod-ricard-sweden.com

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.