Choklad passar alla tillfällen..

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

Om Lind

Året var 1879. Rodolphe Lindt, son till en apotekare från Bern, ville tillverka choklad. Vet du hur chokladen var på den tiden? Den var hård: hård att hantera och hård att äta. Man var bokstavligt talat tvungen att tugga den. Mjuk? Njutningsfull? En sinnlig glädje? En önskedröm. Fram till den där magiska kvällen…

 

Men vänta! Så fort gick det väl ändå inte? Rodolphe Lindt var godisförsäljare och livsnjutare som ville ta fram en choklad som inte var så hård och var snällare mot munnen. Han köpte en gammal fabrikshall med gamla maskiner. Berns societet var överraskad men Rodolphe lät sig inte nedslås. Han utförde många experiment, men inget fungerade. Tvärtom: En vit hinna lade sig ovanpå chokladmassan. Berns societet hånskrattade åt honom.

Hans bror Auguste, apotekare precis som pappan, analyserade den vita hinnan och upptäckte att den var helt ofarlig: Det var kristalliserat fett. Testet fortsatte långt in på kvällen. Fler kakaobönor? Koka kakaosmöret? Ingen hade gjort det förr! Han bearbetade receptet, vände och vred på det och experimenterade. Men hur han än fixade och donade kom han inte ett dugg närmare sitt mål. Så kom den där fredagskvällen som skulle förändra allt! Rodolphe Lindt tyckte om att leva ett jetsetliv och lämnade fabriken utan att ha avslutat sitt arbete. Ännu viktigare – utan att stänga av maskinerna. Glömde han att göra det eftersom han hade så bråttom? Eller var det medvetet? Hade han fått en plötslig ingivelse eller var det en trotsig handling? Vi vet inte. Men maskinen fortsatte att arbeta: Hela helgen.

När Rodolphe Lindt kom in i fabrikshallen på måndagsmorgonen blev han först chockad. Men det han hittade i blandaren var allt annat än en hård och bränd chokladmassa. Den glänste, och den doftade underbart. Och när han smakade på den var han den första personen någonsin som fick uppleva hur det känns när choklad smälter i munnen. Han var i sjunde himlen.

 

Ingen har känt till den fram till idag, i alla fall nästan ingen. En sak är säker: De timmar långa, ibland dagslånga, rörandet är en del av hemligheten. Conchningsprocessen. Kakaosmör? Definitivt Men hur mycket? Hmmm. Och vad mer?

I nästan 150 år har chokladtillverkare både i Schweiz och resten av världen försökt att upptäcka hemligheten bakom familjereceptet.  Ingen har hitintills lyckats med det.  Den smältande-i-munnen chokladen från Rodolphe Lindt förblir en symbol för den världsberömda Schweiziska chokladen, men även för den innovativa och uppfinningsrika andan av framgångsrika entreprenörer från detta lilla land i Europas hjärta: Lindt-chokladens hemland.

Xperhotelsandtables testgrupp älskar Alla hjärtans dag och skulle verkligen vilja rekommendera denna produkt från Lindor. Såhär tycker vi om asken och innehållet.

Lindor hjärtat är nog för de flesta en uppskattad gåva oavsett om det är alla hjärtans dag eller inte. Här bjuds du få en vacker kärleksfylld ask med fantastiska praliner som har ett fint chokladhölje fyllt med den lenaste och finaste chokladen du kan tänka dig. Chokladen smälter i munnen och man blir nästintill euforisk av pralinen.

 

Vi tror att denna gåva kommer uppskattas av både liten som stor. Chokladen tilltalar nämligen en stor bredd.  Detta är ett tips som kommer uppskattas som en kärleksgåva, eller som en uppvakning precis vid alla tänkbara tillfällen.

Av 10X tilldelas chokladasken av Xperhotelsandtables testgrupp 10X

10/10

Tips på en

Gör den sega kladdkakan så här:

  • Värm ugnen till 150 grader.
  • Smöra och bröa en form med löstagbara kanter. Jag hade en form som var 18 cm i diameter, använder du en större (24 cm) bör du korta gräddningstiden något.
  • Bryn smöret, koka det tills det tystnar och doftar nötig kola.
  • Hacka chokladen och låt chokladen smälta i det brynta smöret.
  • Häll i oljan.
  • Vispa muscovadosocker, strösocker och ägg tjockt och fluffigt.
  • Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  • Häll smörchokladen i äggblandningen och sikta i de torra ingredienserna. Vänd försiktigt runt med en slickepott.
  • Häll i formen och grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Håll koll på kakan, alla ugnar gräddar olika i min ugn blev den perfekt på 150 grader varmluft i 17 minuter.
  • Servera den kall eller ljummen med en klick lättvispad grädde och gärna några hallon till.

Tips på en kaka till fikat på alla hjärtans dag fylld med kärlek och fin choklad

  • 75 g brynt smör
  • 0,5 dl neutral olja, typ rapsolja
  • 50 g mörk choklad, hackad
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl ljust muscovadosocker
  • 2 ägg
  • 2/3 dl kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  •  
  • Tillbehör:
    grädde
    färska hallon

Magasinet 

ÅLDERSGRÄNS

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.