Annons
Annons

Lansering av Roodeberg Grythyttan Edition

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

I maj tävlade 33 sommelierstudenter på Restaurang- och hotellhögskolan Grythyttan i wineblending. Av de 11 lagen korades en vinnare och resultatet blev Roodeberg Grythyttan Edition 2017, en blend dominerad av Tempranillo och Shiraz tillsammans med Cabernet Franc och Petite Sirah. Nu, sex månader senare, lanseras vinet i beställningssortimentet.

För första gången någonsin låter KWV någon sätta sitt namn på en flaska Roodeberg, inte ens vinmakaren själv har gjort detta tidigare. Roodeberg Grythyttan Edition är framtaget i samband med en tävling tillsammans med Restaurang- och hotellhögskolan Grythyttan.

– Vi höll tävlingen i maj och bakgrunden till initiativet är att själva blending-momentet sällan tas upp som en del av utbildningen trots att det är en sådan viktigt del i processen att skapa vin samtidigt som det blev ett tillfälle att prata om Sydafrika som vinland, berättar Charlotte Oldne, produktchef för Roodeberg på Arvid Nordquist.

Under en dag i maj fick 33 sommelierstudenter uppdelade på 11 lag testa på wineblending. Studenterna hade de sex komponenter att tillgå, Cabernet Sauvignon, Shiraz, Petit Verdot, Cabernet Franc, Tempranillo och Petite Sirah. De 11 recepten skickades för bedömning till Wim Truter, chefsvinmakare på KWV som blandade alla recepten på plats i Sydafrika.

Det vinnande laget presenterade en blend bestående av 40 % Tempranillo och 40 % Shiraz tillsammans med en addering av 10 % Cabernet Franc och 10 % Petite Sirah.

– Det är väldigt roligt att studenterna vågade prova något annat än säkra kort som en Cabernet Sauvignon-blend. Wim är mycket förtjust i Tempranillo, det är en druva som han testar mycket just nu och den fungerar väldigt bra i Sydafrika, fortsätter Charlotte.

Resultatet blev ett kaxigt vin med mycket röd frukt men mycket mer elegant och med subtila gröna, lite örtiga toner i jämförelse med Roodeberg. Eken är närvarande men tar inte över på något sätt och det är fina tanniner som bidrar till strukturen. Ett seriöst och välbalanserat vin, helt i linje med Roodebergs stil. Vinet har hög drickbarhet och kan drickas redan nu men lämpar sig också bra för lagring ett par år då det kommer att utveckla sin fulla potential.

Grythyttan Edition 2017 finns nu i en begränsad upplaga om 1500 flaskor i Systembolagets beställningssortiment, pris 129 kr, art.nr 72815.

Om vinnarna

Deltagare: Daniella Rebelo, Anna Berg Grimstad och Emil Eriksson, alla från sommelierprogrammet i Grythyttan

Lagets syfte med blandningen: Vinet återspeglar studenterna i Grythyttans ungdomliga energi i det ikoniska Roodeberg-vinets anda. Ett kaxigt vin med mycket röd frukt och subtila gröna toner som lämpar sig bra för lagring och utvecklar en antydan till tobak.

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.