Kilchoman 100% Islay 8th Edition – Årets utgåva får uppdaterad kostym

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

Kilchoman 100% Islay 8th Edition är en helt unik Single Malt Whisky som Kilchoman är ensamma om att framställa. Uttrycket ”from barley to bottle” innebär att den framställs av korn från Rockside Farm, gården där Islays minsta destilleri håller hus. Totalt når 480 flaskor Sverige och dessa släpps som webblansering på Systembolaget torsdagen den 22 november 2018.

Kilchoman 100% Islay 8th Edition är ett giftermål av 70 % bourbon och 30 % oloroso sherryfat som fylldes mellan 2008 och 2012. Inslaget av sherryfat innebär att denna åttonde utgåva skiljer sig från tidigare då dessa uteslutande innehållit bourbonfat. 100% Islay är en unik whisky som verkligen gör skäl för namnet “from barley to bottle”. Kornet till whiskyn hämtas från den egna gården Rockside Farm, där det också genomgår traditionell golvmältning. Med sina 20 ppm har 100% Islay en aning mindre rökig karaktär än övriga varianter från destilleriet. Totalt har man buteljerat 12 000 flaskor av denna utgåva. I sedvanlig Kilchomananda är whiskyn naturlig i färgen och icke kylfiltrerad. Sedan tidigare finns Machir Bay och Sanaig i Systembolagets ordinarie sortiment.

- Detta är en whisky som är unik i sitt slag vilket gör den till ett eftertraktat byte bland whiskyentusiaster världen över. Det blir inte mycket mer hantverksmässigt än så här och även om denna whisky är en av mina personliga favoriter bland återkommande buteljering måste jag erkänna att inslaget av sherryfat i årets släpp är delikat, säger Peter Kokovic, Affärsområdeschef Enjoy Wine & Spirits.

Peter Kokovic, Affärsområdeschef Enjoy Wine & Spirits. Tweet

Fakta Kilchoman 100% Islay 8h Edition

Single Malt Whisky | Ursprung: Islay, Skottland | Alkoholhalt: 50 % | Storlek: 700 ml | Art.nr: 11693 | Pris: 849 kr | Antal: 480 flaskor | Sortiment: Webblansering på Systembolaget | Lanseringsdatum: 22 november 2018

Kilchoman 100% Islay 8th Edition har en stor, påtagligt rökig doft med inslag av mörk choklad, läder, kryddnejlika, torkade russin och apelsinskal. Smaken är kraftfull där toner av härlig torvrök samsas med torkad frukt, kryddor, mörk choklad och kakao. Avslutningen är lång där torvrök och torkad frukt samspelar i en trevlig harmoni, elegant och finstämt.

Fakta om Kilchoman Distillery

Kilchoman är något så unikt som ett småskaligt familjeägt destilleri på Islay. När de första dropparna började sippra ut från kopparpannorna den 14 december 2005 var Kilchoman det första destilleriet som öppnat på Islay under de senaste 124 åren. Kilchoman destillerar ca 200 000 liter per år och är därmed Islays i särklass minsta destilleri och ett av de minsta destillerierna i hela Skottland. Trots att småskalig framställning i ärlighetens namn inte alltid innebär högre kvalitet, så är just den höga kvaliteten som gör Kilchoman unikt, något som bevisas av alla de utmärkelser som destilleriet redan hunnit få.

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.