2019 års officiella GBG Beer Week-öl innehåller både humle och druvor

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email
fota:Vegafoto.se

Snart är det dags för GBG Beer Week – för femte året i rad. Sedan 2016 har ett lokalt bryggeri tagit fram veckans officiella öl och i år har valet fallit på Vega Bryggeri. Det lilla göteborgsbryggeriet har skapat en IPA med druvmust som de kallar Goodness Grapecious.

I år går Gbg Beer Week av stapeln 5-12 april. En vecka då Göteborg fylls med ett hundratal ölrelaterade händelser på krogar och bryggerier. Gbg Beer Week drivs ideellt och det officiella ölet behövs för att täcka kostnader för att genomföra ölveckan. Det tillfrågade bryggeriet väljer själva vad för öl de ska brygga. 

Vega Bryggeri har valt att göra ett en IPA med en annorlunda twist. Den innehåller druvmust som vanligtvis används i vintillverkning på sydligare breddgrader.

– Vi ville göra en öl som lockar till nyfikenhet och som breddar föreställningen om vad en öl kan vara. En produkt som får fler att testa öl helt enkelt – kanske sin allra första, säger Karl von Spreti och Claes Ljunggren från Vega Bryggeri. 

I Goodness Grapecious får humle och druvor krocka för att skapa en frisk, torr och smakrik öl med toner av krusbär, stenfrukt och vitvinsdruvor. Det har inte gjorts öl med druvmust på våra breddgrader i någon stor skala innan och Vega Bryggeri tyckte det var dags. De kallar stilen Grapecious IPA.

– Vega Bryggeri arbetar i en sann hantverkstradition. Småskaligt och med fokus på att leverera öl som är väldigt drickbar och lättillgänglig utan att det blir ointressant eller förutsägbart, säger Fredrik Berggren, en av initiativtagarna bakom Gbg Beer Week. Och det tycker jag årets öl är ett lysande exempel på.

Tidigare års öl har väckt en hel del uppmärksamhet i ölvärlden. Stigbergets Bryggeri blev till exempel det första svenska bryggeriet som fick en öl på Ratebeers lista över världens bästa IPA. 

– Att komma in bland världens bästa öl hade såklart varit kul. Men vi gör först och främst öl som vi själva gillar och är riktigt nöjda med resultatet.

Ölet har premiär på Gbg Beer Weeks öppningsdag fredag 5 april. Samma dag släpps ölet även på Systembolagets tillfälliga sortiment av exklusiva varor (TSE) och finns då tillgängligt nationellt.

 

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.