Annons
Annons

​Sveriges mest prisvärda viner har korats – på prispallen två viner från Terreno

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

Vinerna ASofia Chianti Classico 2015 och Il Momento di Terreno 2016 från vingården Terreno i Toscana utsågs 26 mars till två av de mest prisvärda just nu i Sveriges enda internationellt erkända vintävling, Vinordic Wine Challenge.

Vinordic Wine Challenge är tävlingen som går ut på att finna Sveriges mest prisvärda viner. Tävlingen, som är landets enda internationellt erkända, avgjordes igår den 26 mars 2019. I år var 800 viner med och tävlade om de eftertraktade priserna och från Terreno plockade två viner hem medaljplats – ASofia Chianti Classico 2015 och Il Momento di Terreno 2016.

– Vi är så otroligt glada. Det här är en bekräftelse på att våra viner uppskattas för sin kvalitet och prisvärdhet, säger Sofia Ruhne från vingården Terreno.

ASofia Chianti Classico blev nyligen även uppmärksammat i Italien där det knep titeln ”Ett vin att inte missa” och högsta betyget fyra stjärnor i en av Italiens mest prestigefulla guider, Vinibuoni d’Italia.

– ASofia är ett vin som representerar sitt ursprung och oss som vingård på ett fint sätt, därför är det extra roligt att även svenska professionella vinkännare lyfter det som ett av de bästa på den svenska marknaden just nu.

Det andra vinet som fick medalj var Il Momento di Terreno 2016, ett nytt vin från Terreno som lanserades på den svenska marknaden förra året i samband med att Sofia Ruhne tog över ansvaret för gården i Toscana.

– Il Momento skapades för att vi skulle kunna dela med oss av vårt Toscana till fler. Det är ett vin i en lägre prisklass än våra övriga viner och samtidigt ett vin som speglar området på ett ärligt sätt. Att det charmade juryn är ett kvitto på att vi lyckats med uppdraget att skapa ett gott vin av god kvalitet till ett bra pris, säger Sofia Ruhne.

Vinerna tävlar i tolv olika tävlingskategorier och ett antal olika prisklasser. De tio jurymedlemmarna provar alla viner blint, det vill säga utan att veta vilket vin de har i glaset. På så sätt tävlar alla viner på samma premisser. I varje prisklass utses sedan de vinnare som får utmärkelserna ”Gold Trophy”, ”Silver Trophy” och ”Bronze Trophy”.

Vinet ASofia Chianti Classico 2015 tävlade i kategorin rött vin i prisklassen över 250 kronor, och fick utmärkelsen ”Silver Trophy”. Il Momento di Terreno 2016 tilldelades ”Bronze Trophy” i kategorin rött ekologiskt vin i prisklassen 100 – 125 kronor.

Om ASofia Chianti Classico 2015:

Doft & smak: Aromatisk doft av körsbär, kompost, läder, lakrits, sötmandel, vanilj och choklad. Vinet har mjuk, mogen frukt där viss fatton anas. En utvecklad, nyanserad smak av torkade körsbär, salvia och sandelträ. Ett tydligt uttryck av Terrenos terroir i samklang med Sangiovese av högsta kvalitet.

Passar till till exempel svamprisotto och goda italienska rätter med tryffel.

Vinet får beställas på Systembolaget, nr 78911, och kostar 299 sek (750 ml, 14 % alk/vol).

Om Il Momento 2016:

Fruktig och blommig doft med inslag av toskanska örter. Ett rubinrött, mustigt och medelfylligt vin med en läskande bärighet. Fruktig och blommig doft med inslag av toskanska örter och tomatkvistar. Smaken av solmogna körsbär och viol övergår i en uttrycksfull kryddighet i eftersmaken. De druvtypiska tanninerna är behagliga och möts upp av en god syrlighet. Ärligt och välbalanserat.

Passar till alltifrån mer klassiska matchningar såsom grillad fläskfilé till vegetarisk, italiensk grill med aubergine, zucchini, paprika, svamp och tomino-ost.

Vinet finns i vissa av Systembolagets butiker, får beställas till övriga, nr 75163, och kostar 109 sek (750 ml, 13,5 % alk/vol).

Om Terreno: Vingården Terreno i Greve in Chianti i Toscana har funnits sedan 1000-talet och är sedan över 30 år i den svenska familjen Ruhnes ägo. Med stort engagemang producerar familjen lovordade toskanska viner och olivolja i hjärtat av Chianti Classico. Uppvuxen på gården är vinproduktion någonting naturligt, nästan medfött för Sofia Ruhne som sedan 2018 är den som för arbetet framåt på gården. Det mesta sker för hand, både i vingården och i vinkällaren. Alltid med hantverk och hållbarhet i fokus. Sedan familjen Ruhne kom hit 1988 har gården rustats upp och vinproduktionen är idag i absolut toppklass. Alla viner samt olivoljan är ekologiska och får allt större uppmärksamhet för sin kvalitet, både i Sverige och Italien.

Om Chianti Classico: De senaste 30 åren har området Chianti Classico genomgått stora förändringar. En ökad medvetenhet bland både konsumenter och odlare har skapat en rörelse för ekologisk och etisk produktion samt en gemensam strävan mot ökad kvalitet. Chianti Classicodistriktet är idag av många ansett som Italiens främsta.

Text: Sarah Djerf

Foto: Ellinor Hall

The Winery Hotel är det enda i sitt slag i världen – en plats där urban vinframställning kombineras med ett modernt boutiquehotell. Redan i lobbyn möts gästerna av den stora stoltheten – vineriet.

Utöver två restauranger, en rooftop-bar med pool, en vinbar och 184 hotellrum finns här även sex möteslokaler som tar konferensen till en helt ny nivå. Vinprovningar och visningar i vineriet anordnas dagligen och inspirerande aktiviteter skräddarsys vid efterfrågan.

Designen följer ledorden ‘industriell elegans’ och i kombination med engagemanget för vinhantverk skapas här ett helt nytt sätt att bo, njuta och mötas.

The Winery Hotel öppnade i januari 2016 och ägs gemensamt av familjen Söder – med gedigen hotellbakgrund – och familjen Ruhne vars vinkunskap genomsyrar allt.

Winery Rooftop Terrace utnämndes 2018 till en av världens tio bästa takterrasser av Forbes Magazine. Den italienska brunchen på söndagar utnämndes till Stockholms bästa brunch i SvD samma år och i december året innan nominerades Winery Kitchen till Årets Dryckesupplevelse i White Guide.

Terreno är familjen Ruhnes vingård i Toscana. Här har de tillverkat kvalitetsviner sedan 1988 och fokus ligger på de traditionella vinerna i distriktet Chianti Classico. Utöver vin görs här även olivolja och på gården finns ett flertal hus till uthyrning.

Terreno Chianti Classico vann under 2018 pris för bästa röda ekologiska vin i Vinordic Wine Challenge.

Winery Circle är Terrenos och The Winery Hotels interaktiva forum på Facebook. Ett forum för den som uppskattar hantverket bakom ett bra vin, vacker design, god mat och fin service. Som medlem som medlem är du den som först får tillgång till nyheter och erbjudanden om alltifrån hotellnätter till skörderesor.

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.