Stjärnkockens hemliga knep: Klassisk semla med extra het vägg

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email

Tisdagen den 5 mars u00e4r det semmeldagenu2013 eller fettisdagen som den ocksu00e5 kallas. Varje u00e5r tillverkas nya kreativa varianter av semlan. Semelwraps, nachossemlan, wienersemlan och croissantsemlan u00e4r nu00e5gra exempel. Nu00e4r stju00e4rnkocken Alexander Sju00f6gren delar med sig av receptet pu00e5 sin favoritsemla u00e4r det en klassisk semla som gu00e4ller u2013men med en extra het vu00e4gg, spetsad med whiskey.

Infu00f6r u00e5rets smaskigaste hu00f6gtid delar Bocuse du2019Or-kocken Alexander Sju00f6gren med sig av sitt hemliga recept pu00e5 sin favoritsemla. Receptet pu00e5 sju00e4lva semlan u00e4r klassisk, men whiskeymju00f6lken sticker ut.

u2013 Jag tar en skvu00e4tt Tullamore i den heta vu00e4ggen u2013 irlu00e4ndsk whiskey u00e4r ofta mer mu00e5ngsidig och fungerar bra till den varma, feta mju00f6lken och gru00e4dden i semlan. u00c4ven stinget av bittermandel och kardemumma u00e4r smaker som gifter sig vu00e4ldigt fint till den whiskeyn.

Stju00e4rnkocken Alexander Sju00f6grens semmelrecept:

2 dl mju00f6lku00a0
7 dl vetemju00f6lu00a0
25 g ju00e4stu00a0
1 st u00e4ggu00a0
u00bd tsk saltu00a0
1 msk kardemummau00a0
80 g smu00f6r (normalsaltat)u00a0
1 dl stru00f6socker

500 g mandelmassa
1 dl mald mandel
u00bd dl hackad mandel
1 droppe bittermandelolja
1 msk kardemumma
2 msk vaniljsocker
u00bd dl florsocker
1u00bd dl mju00f6lk
3 dl lu00e4ttvispad gru00e4dde till topping.

Flikens innehu00e5llWhiskey & Kardemummamju00f6lk: 4 portioneru00a0
2 dl lantmju00f6lku00a0
2 msk Tullamore D.E.W.
1 u00bd msk farinsocker
1 krm mald kardemumma

Gu00f6r su00e5 hu00e4r:

Fu00f6rdeg:u202f
Smula ju00e4sten. Vu00e4rm upp mju00f6lken fingervarmt.u202f
Blanda mju00f6lken med ju00e4sten och hu00e4lften av vetemju00f6let och ku00f6r i en matberedare pu00e5 mellanfart tills fu00f6rdegen gu00e5tt ihop till en deg. Lu00e5t vila i 20 min.

Resten av degen:u202f
Blanda resterande ingredienser med fu00f6rdegen och ku00f6r nu00e5gon minut pu00e5 lu00e5g hastighet, sedan lite snabbare i ca 5 minuter. Degen ska bli glansig och fin.

Dela degen i 12-20 bitar beroende pu00e5 om det u00f6nskas stora semlor eller lite mindre. Runda bullarna med hu00e4nderna och lu00e4gg pu00e5 en plu00e5t med bakplu00e5tspapper.

Lu00e5t ju00e4sa till dubbel storlek under duk i cirka 1,5 timme.

Vu00e4rm ugnen till 250 grader, su00e4tt in bullarna och su00e4nk till 200 grader. Gru00e4dda i cirka 6-8 minuter, tills de fu00e5tt en gyllenbrun fu00e4rg.

Fyllning:u202f
Blanda samman alla ingredienser fu00f6rutom mju00f6lken till en massa. Blanda sedan i lite i taget av mju00f6lken och blanda vu00e4l tills du har en fin mandelfyllning.

Montering:
Sku00e4r av toppen pu00e5 bullarna. Pressa lu00e4tt pu00e5 snittytan i bullen fu00f6r att bilda en liten ursku00e5lning fu00f6r fyllningen. Lu00e4gg pu00e5 u00f6nskad mu00e4ngd av mandelfyllningen och spritsa pu00e5 gru00e4dde. Lu00e4gg pu00e5 locket igen och pudra pu00e5 florsocker.

Extra hetu00a0vu00e4gg:
Koka upp mju00f6lken med socker och kardemumma, tillsu00e4tt whiskey och vispa upp ett hu00e4rligt skum. Placera de fu00e4rdigmonterade semlorna var och en fu00f6r sig i djupa tallrikar och hu00e4ll upp mju00f6lken runt semlorna.

LOGGA IN

Vi använder oss av cookies för att ge en bättre upplevelse av Xperhotelsandtables. Om du fortsätter använda webbplatsen antar vi att du godkänner detta.

Du ser ung ut!

Är du över 25 år?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att klicka vidare godkänner jag att jag är 25 år eller äldre.